Tips inför installningen hösten 2018

I skrivande stund har vädret stabiliserats och lite kallare luft har kommit in över landet. Vi kommer att minnas denna sommar som en av de soligaste och varmaste vi haft på länge.

Vad vädret inneburit för hästägare på många håll är att det blivit brist på bete och grovfoder. Vad man kan göra åt denna situation är ju att analysera sitt grovfoder så att man vet exakt hur man skall fodra och att inget går åt till spillo. Det är bra att väga sitt grovfoder och stödutfodra med lucern och halm för att tillgodose hästarnas tuggtid och undvika beteendestörningar. I kompletteringsväg rekommenderar vi FiberPlus kompletteringsfoder, HippoGrow familjenFibergi och även Happy Hoof

Installning innebär även nytt foder för hästarna vilket medför att hästens grovtarm skall ställa in sig på det nya fodret. HippoSelection Yee-Sacc och foderjäst underlättar denna omställning. Tillskott av mineraler och vitaminer är också viktigt, inte minst B-vitamin i samband med att hästen byter päls. Linfrökaka kan också förebygga och lindra magstörningar samt ha en balanserad effekt på kolik och diarre.

Många hästar har också haft vattenkar i sina hagar under sommaren och när de kommer in i boxen och har vattenkopp kanske de inte dricker lika mycket. En häst föredrar att dricka ur hink eller vattenkar. Håll koll på hästens träck så att det inte blir hårdare bollar än normalt. Om du har svårt att bedöma hur mycket vatten hästen har fått i sig kan man också dra lite lätt i hästens hud på halsen, skinnet skall då snabbt återgå till det normala igen.

Ge gärna lite extra salt vid installningen, det ökar törsten.

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se